Mindful wandeling of businesswalk?

Mannen wat willen jullie?

Nog even dit, nog even dat…voordat je het weet is er alweer een dag voorbij en heb je nog steeds een berg werk te doen. Laat het leven niet aan je voorbijschieten. Neem een moment voor jezelf.

“Ik wil wel een keer met jou mee voor een individuele mindful wandeling” zei mijn mannelijke coach die leiderschapstrainingen geeft bij grote bedrijven. “Elk jaar neem ik me voor om twee nieuwe activiteiten of ervaringen op te doen die buiten mijn comfortzone liggen. Dit keer ben ik benieuwd naar een mindful wandeling en eerlijk gezegd ben ik nieuwsgieriger naar hoe jij dit doet dan naar de wandeling op zich.”

Nou eerlijk gezegd was ik best zenuwachtig want wat kon ik hem nog leren? Die gedachten wuifde ik snel weg. Dat wilde ik niet denken. Het is zoals het is en ik doe wat ik doe. Wat hij ervan vindt hoor ik straks wel.

Hij begon in een flink tempo te wandelen en te praten en langzaamaan vertraagden we, stonden soms stil en letten op de ademhaling. Hij telde zijn hartslag en ik vroeg hem dit te onthouden, niet zeggend dat ik zijn hartslag heel hoog vond.

Onderweg deden we oefeningen en de aandacht voor geluiden en de natuur werd meer. Het praten werd minder en de aandacht ging meer naar onszelf.

Opeens bleef ik staan en keek naar de lucht. Een prachtige lucht met allerlei kleuren lag voor ons. “Sjee zeg, als ik op vakantie was geweest had ik een foto gemaakt, ”zei mijn wandelmaat.

Toen werd het nog stiller. “Ongelooflijk hè, die lucht zie ik alleen op vakantie als ik rust heb. Dan zou ik er een foto van maken. Nu voel ik me ook zo relaxed, ongelooflijk.”

In die rust vroeg ik om nogmaals de hartslag te tellen. Wat een verschil! Zo weinig hartslagen. Super om het verschil met het begin van de wandeling echt te ervaren.

“Laten we nog even naar de lucht blijven kijken, zei hij. Dit voelt zo goed en relaxed. Waarom doe ik dit niet vaker? Het voelt als vakantie, heerlijk gewoon! Geen gedachten, alleen maar aandacht voor het nu.”

“Natascha, dit is toch echt wel anders dan een gewone wandeling. Dat is ook fijn, maar dit is echt zo rustgevend. Een echte aanrader voor iedereen.”

“Maar wel nog één tip,” zei hij na afloop tegen mij. “Noem het een businesswalk of zo, in plaats van een mindful wandeling. Dan komen mannen ook meedoen. Zeker weten dat mannen dit ook heerlijk vinden. Maar het is niet zo stoer om bij de voetbalclub of op het werk te zeggen dat je meegedaan hebt met een mindful wandeling. In een businesswalk is zeker elke man geïnteresseerd.”

Natascha Smits

December 2018