Mental coach

Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten.

Hoe kan dat nou? Zit die collega oververmoeid thuis?

2017 is net begonnen en het voornemen om op het werk meer gezonde werknemers te behouden lijkt al mislukt. In één week tijd hebben twee collega’s huilend het werk neergelegd en proberen met hulp te ontdekken waar het probleem ligt. Wordt er teveel gevraagd van de werknemers? Hoe kan dat nou? En hoe kunnen deze werknemers geholpen worden?

Eisen van de 21e eeuw

Burn-out, overspannenheid, verslavingen of depressies liggen overal op de loer. Een belangrijke oorzaak is dat we tegenwoordig worden opgeslokt door eisen uit onze omgeving. We willen alle ballen in de lucht houden. We willen overal perfect zijn, zeggen altijd ja terwijl we misschien liever nee zouden zeggen, delen allerlei persoonlijke zaken op social media om te laten zien wat we allemaal doen en hopen dat een ander ons goedkeurt. We racen van school naar het werk, werken langer door om iets af te maken, halen de kinderen op, koken, eten snel want muziekles, dansles en sport beginnen zo, halen de kinderen weer op, daarna helpen we hen met hun huiswerk om ze daarna snel in bed te leggen want je hebt zelf een vergadering en daarna nog een verjaardag.

Balans

Dag in dag uit gaan we door met alles dat moet. Gelukkig heeft ons lichaam het ongelooflijke vermogen om steeds weer opnieuw in balans te komen. Zodra iets uit evenwicht is, wordt alles in het werk gesteld om de balans weer op een natuurlijke manier te herstellen. Dat kan jaren doorgaan maar het is belangrijk te leren om tijdig naar de herstelsignalen te luisteren. Als we deze niet goed voelen of begrijpen maken we verkeerde keuzen. En dan staan we ons eigen herstel in de weg.

Terug naar de stralende ik

Stel je voor dat je ogen weer stralen. Dat je speels, spontaan en vol enthousiasme aan een dag begint. Onmogelijk? Het is je oorspronkelijke natuur. Kijk maar naar jonge kinderen. Je bent haar ergens kwijt geraakt. Hoe vind je dit enthousiasme weer terug?

Mental Coaching

Een mogelijke manier om te breken met je oude ik en het creëren van een nieuwe ik is Mental Coaching. Je gaat dan samen met een Mental Coach op zoek naar je eigen patronen en overtuigingen. Daardoor neemt het vermogen toe om jezelf te accepteren, om zelf te sturen, zelf te leren en zaken zelf op te lossen en worden gewenste resultaten bereikt. Met andere woorden: je ervaart keuzevrijheid in je handelen en leert je talenten verder ontwikkelen, je belemmeringen doorbreken of accepteren.

Neem het roer weer in eigen handen.

Patronen doorbreken

De eerste 34 jaar van je leven ontwikkel je allemaal patronen. Die ontstaan door alle waarnemingen, ervaringen en overtuigingen die jij opslaat. Maar datgene wat jij waarneemt is niet de werkelijkheid, het is jouw werkelijkheid. Je denkt altijd vanuit je eigen referentiekader. Je handelt je hele leven op basis van de waarden en overtuigingen die jij hebt ontwikkeld. Door op zoek te gaan naar deze patronen ontdek je waarom je de dingen doet zoals je doet. Je handelt zo omdat je het altijd zo doet.

Daar ben je meestal niet bewust mee bezig.

Verademing

Door bewust te worden van je handelen op basis van al je patronen kun je je leven weer veranderen. Je hebt andere patronen nodig om weer te gaan stralen als een kind en om terug te gaan naar je oorspronkelijke natuur.

Ga de uitdaging aan als je weer wilt leven zonder stress. Het is de moeite waard!

 

 

Natascha Smits

December 2016